2011 m. rugsėjo 8 d., ketvirtadienis

Obuolių pyragas su migdolais

Labai skanus pyragas iš knygos "1000 patiekalų. Rinktiniai valgiai iš viso pasaulio". Knygoje rašoma, kad tai tautinis Elzaso pyragas. Paskubomis "pragūglinusi" tokio recepto anglų kalba neradau, na, o prancūziškai tiek ir temoku. Nuostabus skonių derinys: obuolių sluoksnis, grietinėlės kremas, migdolų plutelė...Viskas viename...
Pyrago sudedamosios dalys ir reikalingi produktai:

Pagrindas:
  • 250 g miltų
  • 125 g sviesto
  • 1 kiaušinis
  •  šaukštas vandens
  • žiupsnis druskos
Obuolių sluoksnis:
  • 1 kg rūgštokų obuolių (man užteko maždaug 800 g skanių, kietų obuolių)
  • šaukštas cukraus pudros  (nebūtina, priklauso nuo obuolių)
Grietinėlės užpilas:
  • 200 g grietinėlės 
  • 1 kiaušinis
  • 50 g cukraus
  • 1 šaukštas vanilinio cukraus
Migdolų sluoksnis:
  • 120 g sviesto
  • 120 g miltų
  • 120 g cukraus
  • 120 g maltų migdolų (jokiu būdu nesutrintų į miltus)
  • 1 a.š. cinamono
  • 1 v.š. cukraus pudros

Darbo eiga:
1. Į dubenį sudėti miltus, druską, įmušti kiaušinį bei sudėti sviestą. Suminkyti apykietę tešlą, įpilant šaukštą vandens. Suformuoti į rutulį ir padėti nors valandai į šaldytuvą.

2. Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius, supjaustyti plonais griežinėliais.

3. Orkaitę įkaitinti iki 205 C. Kepimo skardą (geriausia naudoti atsegamą 26 cm skersmens torto formą) iškloti kepimo popieriumi arba patepti sviestu. Tešlą iškočioti ir įkloti į kepimo formą, gana aukštai užkeliant kraštus. Subadyti šakute.
4. Ant tešlos sudėti paruoštus obuolius ir pašauti į orkaitę. Jei jie labai rūgštūs, tai pabarstyti cukraus pudra. Kepti 20 min.

5. Grietinėlės užpilui grietinėlę suplakti su kiaušiniu, cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Užpilti ant apkepusių obuolių ir vėl kepti toliau dar 15 min.

6. Migdolų sluoksniui dubeny sumaišyti visus ingredientus. gerai išminkyti pirštais, su šaukštu nelabai pavyks tai padaryti.

7. Migdolų mišiniu apibarstyti pyragą ir vėl toliau kepti 225 C orkaitėje apie 20 min. Taip nurodyta originaliame recepte, bet aš tą pyragą jau esu kepusi ne kartą ir manau, kad po 20 min. migdolai bus per daug sukepę ir pajuodę. 15 min. per akis.

8. Iškepusį pyragą apibarstyti cukraus pudra.

Receptas tikrai vertas dėmesio.

2 komentarai:

  1. Super skanus,tačiau man nesigavo grietinėlės užpilas-nesukietėjo,o buvo skystas.Ar grietinėlę su visais produktais reikia išplakti iki tokios konsistencijos,kad būtų kaip tokia pirktinė iš parduotuvės flakonuose,ar ji turi būti skysta? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai gardus, pyragas. Superinis receptas. Visi valge pirstus apsilaizydami :) Ir zinoma su kiekvienu kasneliu gyre mano kulinarinius sugebejimus :)) aciu uz puiku recepta :) Viska dariau pagal recepta ir viskas puikiai gavosi. Tik paskutini migdolu sluoksni kepiau siek tiek ilgiau nei 15 min. Stebejau kol graziai paruduos :)

    AtsakytiPanaikinti