2011 m. rugsėjo 7 d., trečiadienis

Kepta višta


Norint išsikepti vištytę ir pradžiuginti vaikus jos sultingomis šlaunelėmis, nereikia didelių kulinarinių sugebėjimų. Yra vienas senas ir 100% patikimas būdas - tai vištos kepimas ant storo druskos sluoksnio. Kepant šiuo būdu, neišbėga sultys iš mėsos, nes įkaitusi druska turi kažkokią galią jas ten sulaikyti. Kepimo metu vištos nereikia laistyti ar kitaip varginti. Tai taip paprasta ir labai skanu.

Reikės:
  • vištos (maždaug 1,5 kg)
  • 1 kg druskos
  • marinavimui: 1v.š druskos (be didelio kaupo), 1 v.š. sezamų ar kitokio aliejaus, keleto sutrintų česnako skiltelių, šaukšto kmynų...o toliau, jei manot, kad ko nors gali trūkti - pagal skonį. Aš dar truputį įdėjau vištienos ant grotelių prieskonių.
Taigi, kad vištytė įsiskonėtų, ją reikia įtrinti prieskonių - aliejaus mišiniu ir bent parą palaikyti šaldytuve uždarame inde ar plastikiniame maišelyje. Kitą dieną neužmiršti nusipirkti paprasčiausios druskos kilogramo ir ją supilti į kepimo skardą. Prieš kepant, orkaitė turi būti įkaitinta iki 220C. Taigi, vištą paguldyti nugara ant druskos sluoksnio.

Nebijokite, druska į vištą nesusigers, tik sulaikys sultis joje. Vištos krūtinėlėje padaryti po įpjovą kiekvienoje pusėje ir ten įkišti sparnelių galiukus, kad kepdami neapdegtų. Įdėti skardą į orkaitę ir kepti valandą, kol gražiai apskrus. Po pusės valandos sumažinti temperatūrą iki 190 C.Na, pabaigoje galima patikrinti ar mėsytė jau minkšta, įsmaigus šakutę prie šlaunelės. Kepimo laikas gali truputį skirtis priklausomai nuo vištos dydžio ar orkaitės. Nepasisekti negali!!! Višta bus ypatingai minkšta ir sultinga, o jos odelė gražiai apskrudusi. Iškelti paukštų iš skardos patogiausia įkišus didelį medinį šaukštą į vištos vidų. Jei prie nugaros prilipo kiek druskos, ją nukrapštyti.

15 komentarų:

  1. Mėgstu ruoštą maistą senomis tradicijomis, t.y. autentiškai!
    Šaunu, paprasta, o skonis turi būti tikrai sultingai geras! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už komentarus. Tai tiesiog paprasčiausias vištos kepimo būdas, bet rezultatas neįtikėtinai puikus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Višta iškepta ir paragauta. Labai minkšta mėsa. Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. nuostabus receptas, kepiau karta, šiandien kepu vėl, taip gardžiai dar nebuvo pavykę!!!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle steponaviciute2013 m. kovo 30 d. 22:26

    Bandziau su karveliu sita recepta nieko gero plunksnos gerkle kutena

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na ka tik pasoviau visciuka y orkaite

    AtsakytiPanaikinti
  7. Super geras receptas !!! Pavyko super !!! Anksciau bandziau pagal kt. receptus (ant butelio su vandeniu ir pan. ), bet sis tikras atradimas.
    Daug paprasciau ir tikrai labai sultinga ir skani mesyte gaunasi.
    Dabar visada tik taip ir kepsiu. Aciu uz recepta :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai geras receptas vistai. Art anti irgi tiktu taip kepti? Didele anti...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aciu uz recepta, labai skanu!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Pagal Jūsų receptuką kepsiu kitą dieną ;) Tikiuosi pavyks išsikepti tokią gražiai apskrudusią, kaip ir Jūsų :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. katik sumarinavau, o ryt kepsiu :) jau dabar atrodo ir kvepia gardziai. tikiuosi viskas pavyks ir man :) parasysiu veliau kaip sekesi ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. o mum su vyru nepatiko, labai druska jauciasi, per suru vis gi.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Pas mane ant orkaitės nerodo kokia temperatūra, tai ar būtina nustatyti tikslią temperatūrą ar užtektų, jei įdėtume į įkaitintą? Nes taip skaniai atrodo, noriu išmėginti.

    AtsakytiPanaikinti