2011 m. rugsėjo 25 d., sekmadienis

Silkės ir bulvių apkepėlė


Visai skani vakarienė...Ilgą laiką knietėjo pabandyti, bet vis nesiryžau. Na, žinoma, ančiuviai vietoj silkės būtų labiau tikę, bet galima valgyti ir su silke. Nesitikėjau, kad bus taip skanu.... ir jau kelintą kartą iš eilės norėjosi pakartoti.

Reikalingi produktai:
  • 1 didelis svogūnas
  • 0,5 kg miltingų bulvių
  • 1 ar 1,5 marinuotos silkės filė
  • 250 ml grietinėlės
  • pipirų
  • 50 g tarkuoto fermentinio sūrio
  • sviesto (pagal pomėgį)
Darbo eiga:
1. Padalinti svogūną į keturias dalis ir supjaustyti plonais griežinėliais. Patroškinti svieste ant silpnos ugnies, kol taps permatomi ir truputį pagels.

2. Bulves nuskusti ir supjaustyti plonais ilgais šiaudeliais. Gerai nusausinti.

3. Silkės filė supjaustyti nedideliais gabalėliais. Jei silkė labai sūri, reikėtų truputėlį numirkyti.

4. Kepimo indą patepti sviestu ir dėti sluoksniais bulves, silkę, svogūnus ir sūrį. Apatinis ir viršutinis sluoksniai turėtų būti iš bulvių. Bulvių sluoksnius truputį pabarstyti pipirais.

5. Ant viršaus supilti pusę grietinėlės bei uždėti mažų sviesto gabaliukų. Pašauti į iki 200 C  įkaitintą orkaitę ir kepti 60 - 70 min. Kepimo metu, maždaug po pusės valandos, supilti likusią grietinėlę.

Kepimo laikas priklauso nuo kepimo indo aukščio bei sluoksnių skaičiaus. Geriau imti didesnį plokščią indą, kad bulvės nepasidarytų pavandenijusios, bet gražiai apkeptų. Jos turi prisigerti grietinėlės. Druskos papildomai nenaudoti, nes silkė jos išskiria pakankamai. Na, jei vietoj silkės naudosite marinuotų ančiuvių filė, tai patiekalą drąsiai galėsite vadinti Jansono pagunda (Jansson's temptation"). O tai yra tradicinis švediškas patiekalas.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą