2013 m. rugpjūčio 30 d., penktadienis

Naminiai itališki makaronai su vištienos ragù

Ar teko kada patiems gaminti makaronus? Jei ne, tai tikrai verta pabandyti, nes švieži makaronai turi visai kitokį skonį; o ir daryti juos labai smagu. Visiems žinoma, kad geriausius makaronus pasaulyje gamina italai. Tai jų išradimas. Ir mes darykim taip, kaip daro italai - kodėl gi retkarčiais nepažaidus.

Šią vasarą  Lietuvoje viešėjo malonus vaikinas, gimęs ir užaugęs Italijoje, ir mielai pamokė mus, kaip pasigaminti makaronus fusilli. Visą laiką maniau, kad fusilli - tai spiraliniai makaronai. Pasirodo, nebūtinai. Jie gali būti ir tuščiaviduriai susukti vamzdeliai. Pavadinimas kilęs iš itališko žodžio fuso, kuris reiškia "verpstas" ar " ašis".  Taigi, pietų Italijoje šitie makaronai ir vadinami fusilli, tačiau kai kuriose kitose pietų Italijos vietovėse dar vadinami ferrato ( pavadinimas kilęs nuo žodžio fero- geležis; taigi,  ferrato reiškia "pagamintas iš geležies").

Prieš pradedant makaronų gamybą, reikėtų pasirūpinti padažu. Mums svečias pagamino vištienos ragù. Na, o kaip jį gaminti? Visų pirma, puode su alyvuogių aliejumi apkepinti supjaustytą svogūną bei sutarkuotą morką. Tada sudėti vištienos gabaliukus (geriau, kad mėsa būtų su kauliukais, nes padažo skonis bus geresnis) bei supilti indelį savo sultyse konservuotų pomidorų. Viską išmaišyti, uždengti ir troškinti ant silpnos ugnies, kol gaminsim makaronus (1- 1,5 val.).



Taigi, kaip mes gaminsim tuos makaronus? Visų pirma reikia suskaičiuoti valgytojus. Mat kiek žmonių, tiek reikės ir kiaušinių: ne paprastų, o naminių. Mūsų italiukas negalėjo atsidžiaugti naminių kiaušinių skoniu. O miltų vienam kiaušiniui reikia tiek, kiek telpa į suglaustus delnus:

Taigi, ingredientai patys paprasčiausi, tačiau reikia susirasti didelę lentą gruoblėtu paviršiumi bei šiurkštų strypelį (2 - 3  mm skersmens), ant kurio suksim makaronus. Glotnus darbastalis netiks, nes tešla slys ir darbas strigs.

1. Ant lentos suberti miltus, o vidury padaryti duobutę, į kurią reikia įkulti kiaušinius. Po truputį kiaušinius sumaišyti su miltais:

    

2. Baigiant minkyti tešlą, įpilti truputėlį vandens. Tešla turi būti kieta, vandens reikės tik šaukšto ar šiek tiek daugiau. Labai svarbu neįpilti per daug vandens, nes per minkšta tešla prilips prie metalo ir nieko nesigaus. Suminkytą tešlą apdengti ir padėti pusvalandžiui pailsėti.

3. Atgnybti gabalą tešlos ir rankomis suvolioti į ploną volelį. Supjaustyti. Kokio ilgio bus tešlos gabaliukai, tokius ir turėsime makaronus. Svarbu, kad makaronai būtų vienodo storio. Jei bus per stori - bus kietoki, ne tokie skanūs. 


4. O toliau prasideda pats smagumas - makaronų susukimas ant strypelio, kad vidury gautųsi tuštuma.
Taigi, strypelį uždedame išilgai ant vidurio. Rankas ištiestais pirštais uždėti ant viršaus ir paridenti strypelį. Pats įdomiausias momentas! Tešla apsivynioja aplink strypelį. Belieka ją nuimti ir turime tuščiavidurį makaroną vardu fusilli.



Jei tešla nėra per minkšta, ir ją greitu judesiu vienu impulsu apvyniosim apie strypelį, makaroną nuimti bus visai paprasta. Vyniojant tešlą ant strypelio negalima per daug spausti tešlos -  pirštų antspaudų neturėtų matytis. Teisingai vyniojant ir per daug nespaudžiant tešlos, makaronas turėtų lengvai nusiimti nuo strypelio. Jeigu sunku tai padaryti, reiškia per daug spaudžiat ar per daug kartų sukiojat strypeli.. O kiek džiaugsmo, jei pavyksta padaryti tobulą makaroną!


5. Padarytus makaronus suberti į pasūdytą, smagiai burbuliuojantį verdantį vandenį. Vandens turi būti daug. Kai tik atsiras putos, makaronai savaime pradės kilti į paviršių. Tada pavirinti dar 1 minutę (maximum 2 min., jei storesnė tešla) ir tada juos nukošti. Patartina paragauti ir patikrinti ar makaronai išvirę. Jei makaronai pervirs ir bus ištižę -  irgi negerai. Nukošus makaronus, pasilikti truputėlį vandens, kuriame jie virė, nes gali  reikėti praskiesti padažą. Skaniau, kai padažas skystesnis.  Atvėsdami makaronui sutraukia vandenį ir tada palieka per sausi.




6. Bebaigiant troškintis padažui, jį paragauti. Įdėti druskos, pagardinti pipirais .Mėsos gabaliukus sudėti į atskirą dubenį, o išvirusius ir nukoštus makaronus sukratyti į padažą. Taisyklė: makaronai eina pas padažą, o ne padažas pas makaronus. Sumaišyti padažą su makaronais, dėti į lėkštes. Ant viršaus užsibarstyti tarkuoto Parmos sūrio (parmezano) arba nė kiek ne prastesnio Telšių "Džiugo". Įsidėti mėsos gabaliukų. Nereikia nė į Italiją važiuoti.

O čia savarankiškai pagaminti makaronai, praėjus mėnesiui po pamokos:


Vaizdai iš Italijos:





3 komentarai: