2011 m. rugpjūčio 16 d., antradienis

Džiovinti pomidorai aliejuje

  
Tai puikus būdas sumažinti pomidorus ir sutalpinti juos mažyčiuose stiklainiuose, o paskui gardinti jais įvairiausius patiekalus. Kaip tik baigia ištuštėti paskutinis praėjusių metų derliaus stiklainis.


 Produktai:
      pomidorai,
      druska,
      prieskoninės žolelės, 
      balto vyno actas,
      alyvuogių aliejus.

       Pomidorų džiovinimas orkaitėje - gana ilgas procesas, bet darbo nedaug. Taigi, didelius pomidorus reikia supjaustyti į keturias dalis, o mažesnius - į dvi. Geriau, kad pomidorų gabalėliai būtų panašaus dydžio. Na, o jei jie skirtingi, tada juos paprasčiausiai reikia anksčiau ištraukti iš orkaitės. Pomidorus apibarstyti druska bei prieskoninėmis žolelėmis. Pasiraususi tarp prieskonių radau "Provanso žolelių", tai jas ir panaudojau.

       Aš džiovinu pomidorus orkaitėje, įjungus ventiliatorių, po dvi skardas iš karto. Skardas reikia iškloti kepimo popieriumi ir ant jo sudėti pomidorus.
  
Aš stengiuosi pomidorų nesukepinti ir juos džiovinu žemoje temperatūroje 75 C. Kai būnu namie, orkaitę įjungiu, pradarau dureles; kai išeinu - išjungiu. Man jie išdžiūsta su didelėmis pertraukomis per dvi dienas.

       Iš dviejų didžiulių skardų pomidorų liko tik tiek:

 
       Išdžiūvę pomidorai būna lankstūs. Jei orkaitė per karšta, jų odelė paruduoja.
       Kai jau turiu išdžiovintus pomidorus, pasiruošiu stiklainius. Tada mažame puodelyje užverdu 0,5 litro balto vyno acto. Į verdantį actą metu po saujelę pomidorų. Acte jų ilgai laikyti nereikia - vos keletą sekundžių. Pomidorus dedu į stiklainius. Pabuvę acte, jie labai gerai susispaudžia, ir į stiklainį galima jų prigrūsti visą galybę. Pabaigoje dar galimą į stiklainius įdėti po keletą česnako skiltelių, prieš tai jas irgi pamirkius verdančiame acte. Tarp kitko, tos česnako skiltelės tampa labai skanios, tikras delikatesas. Pabaigoje pakaitinu alyvuogių aliejų beveik iki užvirimo ir užpilu jį ant pomidorų. Belieka užsukti dangtelius.

10 komentarų:

  1. o raudono vyno actas netinka?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žinoma, kad tinka...tinka ir obuolių actas...skonio niuansai minimalūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kai darai su meile, nereikalingi nei receptai :) Pvz as aliejaus nekaitinu ir visai nematau del to bedos. Vat stovi dar keli stiklaineliai jau visus metus ir puikus skonis, negenda.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki! Pernai vasarą taip pat džiovinau pomidorus daržovių džiovyklėje ,acte nemirkiau , o užpyliau tik pakaitintu aliejumi ir gavosi kuo puikiausiai.

      Panaikinti
  4. na,susidomejau,jau dziovinu pomidorus elektrineje dziovykloje.Gal tiks graikisku riesutu aliejus?

    AtsakytiPanaikinti
  5. stikiniuose geriausia naudoti saulegrazu alieju (jokiu budu nenaudokite alyvuogiu aliejaus). Pakaitintas aliejus tikrai nera butinas. Kai noresite patiekti siuos pomidorus valgymui, tada nereiketu naudoti to saulegrazu aliejaus, kuriame "mirko" jusu dziovinti pomidorai. Naudokite jusu megstama alieju. Del acto- jis "pagyvina" skoni, bet jei padauginsite, tai bus rugstoka. Kad isvengti- geriau pomidorus apipurksti arba apslakstyti acto ir vandens misiniu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. O siaip susidziovinus laikyti netinka? ir kai reikia issitrauki ir pasiruosi su aliejumi

    AtsakytiPanaikinti
  7. Išbandžiau, tai pomidorai tikrai labai gardūs gavosi. Ir ant picos ir ant sumuštinio tinka, o ir skanu ne tas žodis.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Maniua, kad pomidorų džiovinimui reikia džiovyklės, o pasirodo, kad galima kuo puikiausiai sudžiovinti ir orkaitėje. Gaila neradau šio receptuko, kai pomidorų buvo kalnai. Na nieko, pasigaminsiu kitą vasarą. Atrodo labai skaniai.

    AtsakytiPanaikinti