2011 m. rugpjūčio 10 d., trečiadienis

Eklerai


       Eklerai džiugina pasaulio gyventojus jau nuo 19 a. pradžios. Pirmiausia jie pasirodė Prancūzijoje. Na, o kieno tai išradimas -  įrodyti keblu. Yra manančių, jog tai vyriausiojo karaliaus virėjo Antonin Careme ( 1784 - 1833) išmislas. Pats žodis "eclair" prancūzų kalba reiškia "žaibas". Turbūt todėl, kad pyragaičiai nuostabiai žiba, o gal dėl to, jog jie žaibo greičiu dingsta nuo padėklo. Šiaip ar taip - tai nemari klasika.



Produktai tešlai:   
         500 ml miltų,
         500 ml vandens,
         200 g sviesto,
         6 kiaušiniai,
         1/4 a. šaukštelio druskos,
         1/4 a. šaukštelio cukraus.
Kremui:
        475 ml pieno
        6 tryniai
        120 ml cukraus
        80 ml krakmolo
        60 g sviesto
        vanilės.
Glazūrai:
        100g pieniško ar juodo šokolado,
        2 šaukštai grietinėlės,
        šaukštas minkšto sviesto.

Procesas (ne Kafkos):
       1. Įkaitinti orkaitę iki 200 C.
       2. Paruošti dvi kepimo skardas, patiesiant kepimo popierių.
       3. Į puodą supilti vandenį, sudėti sviestą ir užvirinti. Supilti miltus ir tuoj pat gerai išmaišyti tešlą. Tešla bus gana kieta, sušokusi į gabalą.
       4. Šiek tiek ataušus tešlai, įmaišyti po vieną kiaušinius. Viską daryti greitai.
       5. Dviem šaukštais imti po tešlos gniužulą ir dėti į skardą, suformuojant pyragaičius. Žinoma, galima naudoti konditerinį maišelį, bet tai didelė terlionė. Maždaug po pusvalandžio sumažinti ugnį iki 175 C ir kepti, kol vidus išdžius.
       6. Kol pyragaičiai kepa, paruošiame kremą. Puode išplakame trynius, cukrų ir krakmolą, vanilę. Puodą įdėti į kitą puodą, t.y., kaitinti ant garų vonios. Visą laiką plakant kiaušinių plakikliu,  po truputį pilti pieną. Kai masė gerai įšyla, puodą uždėti ant ugnies. Visą laiką labai aktyviai plakti, kad nesusidarytų gumulėliai. Kremas staiga pasidaro tirštas. Pavirinti 1 -2 min. Tada jį perpilti į kitą indą, įmaišyti sviestą ir įstatyti į šaltą vandenį, kad atvėstų.
       7. Kai pyragaičiai iškepa, juos prapjauti ir į vidų įdėti šaukštelį kremo. Galima pasinaudoti konditeriniu švirkštu.
       8. Glazūrai ištirpiname šokoladą su grietinėle, įmaišome sviesto. Kol masė šilta, tepame ant pyragaičių.

Labai skanūs eklerai. Tešlos receptas labai senas, iš mano mamos archyvo, o kremo receptas sukurtas garsaus prancūzų šefo Pierre Herme. Kremas nėra nei riebus, nei per saldus. Tiesiog gaivus. Valgai ir dar nori...

5 komentarai:

  1. teslos receptas blogas, siaip jeigu nezinojai , miltai turi buti uzplikomi..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tešlos receptas labai geras, visada pavyksta. Žinoma, miltai užplikomi. Tai ir parašyta, tik kitais žodžiais.

    AtsakytiPanaikinti
  3. idealus receptas... isbandziau... tik su margarinu man tesla kur kas geriau iskilo... pirmaji karta gamindama padariau klaida, nes kiausiniai buvo per mazi todel tesla gavosi per kieta... bet siaip tai super...

    AtsakytiPanaikinti
  4. receptas labai geras ir visai nesudėtingas ;) tik trūksta tikslumo... :
    neminama, kada sudėti 1/4 a. šaukštelio druskos, 1/4 a. šaukštelio cukraus.;
    kiek dėti vanilės;
    kiek būtu "kepti, kol vidus išdžius.";
    kokio riebumo grietinėlę naudoti;
    tai tiek ')
    ačiū

    AtsakytiPanaikinti