2011 m. spalio 3 d., pirmadienis

Troškintas triušis su slyvomis

Kiek žinau, ne visi žmonės vertina džiovintas slyvas. Manau, visai be reikalo. Triušiena ar jautiena puikiai dera su džiovintomis slyvomis, kurios suteikia mėsai ir padažui sodrų, išskirtinį  skonį.

Kadangi šįkart nusipirkau didžiulį triušį, dalį triušio pasidėjau kitam kartui, o dabar troškinau priekinę triušio dalį. Bet kokie troškiniai skaniausi, paruošti storasieniuose moliniuose troškintuvuose. Jie prideda kažkokį malonų prieskonį.
Taigi, troškintam triušiui reikės:
  • 1,5 kg triušienos
  • alyvuogių aliejaus ir sviesto mėsos apkepinimui
  • 1 didelio svogūno
  • 1 stiklinės balto vyno (arba vištienos sultinio su šaukštu acto)
  • grūstų pipirų
  • 100 - 200 g džiovintų slyvų (priklausomai nuo pomėgio)
  • poros šakelių rozmarino
  • 1 lauro lapo
Triušį supjaustyti gabalais. Juos nusausinti, pabarstyti druska bei pipirais ir apkepinti keptuvėje (galima tai padaryti iškart storadugniame inde, kuriame vėliau triušis bus troškinamas) aliejaus ir sviesto mišinyje, kol gražiai apskrus. Tada mėsos gabalėlius išimti, o sudėti supjaustytą svogūną ir, sumažinus ugnį, jį patroškinti porą minučių. Tada sudėti smulkintą česnako skiltelę. Dar pakepinti pusę minutės, saugant, kad nepradėtų degti. Supilti vyną, padidinti ugnį ir pasistengti nukrapštyti nuo kepimo indo dugno visa tai, kas prikepė. Na, vyno ar acto pagalba tai padaryti labai lengva. Leisti vynui pavirti, kol maždaug dvigubai sumažės jo kiekis. Tada vėl sudėti triušienos gabalėlius į skystį, įdėti rozmarino ar čiobrelio, džiovintas slyvas, troškintuvą sandariai uždaryti ir ant silpnos ugnies trošinti apie valandą. Po to, jeigu manome, kad padažas per skystas, galima jį sutirštinti tokiu būdu: paimti arbatinio šaukštelio dydžio sviesto gabalėlį, įpilti šaukštą miltų į lėkštutę. Į sviestą įminkyti kiek galima daugiau miltų ir tą sviesto gabalėlį įdėti į padažą. Tai klasikinis būdas padažui sutirštinti.
Triušiena su slyvomis - puikus sodarus skonio ir spalvos derinys.

Šaltinis Simply Recipes .

3 komentarai:

  1. Jeigu vireja nepatyrusi, iskils klausimas, kada deti dziovintas slyvas. ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Daiva, už komentarą. Tikrai buvau praleidusi slyvas. Džiovintas slyvas troškinti visą laiką kartu su triušiena. Jas sudėti į troškintuvą kartu su apkepinta triušiena.Įrašą pataisiau.

    AtsakytiPanaikinti