2012 m. vasario 29 d., trečiadienis

Plėšoma duonelė su sūriu ir alum


Tai puikus užkandis, kvepiantis sūriu ir alumi. Atsiplėši riekelę - o ji ir su sūriu, ir su garstyčiomis...tik šveisk į sveikatą. Ypač skanu, kai duonelė ką tik ištraukta iš orkaitės - šilta  ir kvapni, su traškia plutele ir minkštu vidumi.

Komponentai tešlai:

  • 60 g sviesto,
  • 1/4 puodelio (60 ml) ir 1/3 puodelio (80 ml) mėgstamo alaus, geriau tamsaus,
  • 2,5 puodelio (590 ml) kvietinių miltų,
  • 1/3 puodelio (80 ml) ruginių miltų,
  • 2 šauktai cukraus (nelabai kupini),
  • 1 vokelis sausų mielių (7 g),
  • 1 a.š. druskos,
  • 2 dideli kiaušiniai
Įdarui:

  • 3 šaukštai sviesto (40 g)
  • 1 šaukštas garstyčių pastos (naudojau Angliškas garstyčias su grūdeliais)
  • 1,5 a.š. Vorčesterio padažo
  • lašelis aštraus padažo, pvz., Tabasco
  • 1 a.š. garstyčių miltelių
  • 1 a.š. saldžiųjų paprikų miltelių
  • 1/2 a.š. druskos, 
  • truputis pipirų
  • 1,5 puodelio tarkuoto Cheddar sūrio (pagal tūrį 350 ml)
  • sauja pjaustytų džiovintų pomidorų aliejuje

1. Mažame puodelyje pakaitinti  sviestą ir 1/4 puodelio alaus, kol sviestas ištirps. Tada puodelį nukelti nuo ugnies ir į jį supilti likusį alų.Skystis neturi būti labai karštas, bet reikia, kad jis būtų šiek tiek šiltas.

2. Kitame inde sumaišyti 2 puodelius miltų su cukrumi, mielėmis bei druska. Tada į miltus supilti skystą alaus mišinį. Truputį pamaišyti, kol miltai sudrėks. Tada įkulti  vieną kiaušinį, gerai išmaišyti kol, jis visiškai įsikorporuos į tešlą. Tada įmaišyti kitą kiaušinį.Suberti likusius kvietinius bei ruginius miltus. Tešlą minkyti 3 - 4 minutes.

3. Tešlą suformuoti į rutulį, įdėti į dubenį, apdengti maistine plėvėle ir padėti šiltoje vietoje kildinti, kol tešlos apimtis padvigubės, maždaug 50 - 60 min.

4. Kol tešla kyla, galima pasiruošti įdarą. Puodelyje ištirpinti 3 šaukštus sviesto. Nukelti nuo ugnies, įmaišyti garstyčias, Vorčesterio padažą bei aštrųjį padažą. Kitame dubenėlyje sumaišyti garstyčių miltelius, paprikas, druską, bei pipirus. Sudėti tarkuotą sūrį ir jį gerai apvolioti šiame prieskonių mišinyje.

5. Iškilusią tešlą iškočioti ant miltuoto paviršiaus, aptepti įdaru, apibarstyti džiovintais pomidorais, supjaustyti gabaliukais ir sudėti į kepimo indą (24 x 10 cm). Kaip tai daryti, esu tiksliau aprašiusi čia. Sudėtą į kepimo formą duonelę ir vėl reikia padėti šiltai kildinimui. Uždengti maistine plėvele ir palikti 30 - 45 min.

6. Įkaitinti orkaitę iki 180 C, iškilusią duonelę dėti į orkaitę ir kepti 25 - 35 min., kol viršus gerokai apskrus.


Adaptuota pagal Smitten Kitchen

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą