2012 m. kovo 2 d., penktadienis

Gougeres - prancūziški plikytos tešlos sūrio kamuoliukai

Jau kurį laiką mane viliojo šie mažyčiai plikytos tešlos kepinukai. Jie kilo iš Burgundijos ir kepami tradiciškai su Gruyre sūriu. Peržiūrėjusi daugybę receptų, pastebėjau, jog šiais laikai sūris naudojamas įvairiausias, bet labai svarbu, kad jis neturėų daug drėgmės.Taigi, reikalingas kietas sūris. Mūsų lietuviški sūriai irgi puikiausiai tinka. Pyragėliai gali būti kepami visai mažyčiai (3 - 4 cm skersmens), gali būti gana dideli - pagal kiekvieno pomėgius. Juos galima įdaryti. Bet ar verta!?Jie tokie skanūs vieni, ypač ką tik ištraukti iš orkaitės, kol dar šilti ir kvepiantys.Žinoma, jie puikus užkandis ir visiškai šalti.



Savo pyragėlius kepdama, naudojausi Davido Lebovitzo receptu. Pirmą kartą kepiau, tešlą dalindama į 30 kamuoliukų, kaip buvo nurodyta recepte. Jie išėjo gana dideli, labai skanūs. Jų  neliko akimirksniu...nes - na, tai -  tik oras ir daugiau nieko... Antrą kartą kepiau iš dvigubos normos, bet dariau pyragėlius visai mažyčius - kąsnio dydžio. Mažučiai man  labiau patiko.



2 skardoms (60 didesnių arba dar daugiau mažesnių) pyragėlių reikės:
  • 80 g sviesto, supjaustyto gabaliukais
  • 250 ml vandens
  • 0,5 a.š. druskos
  • 0,25 a.š. čili arba juodųjų pipirų (gali būti daugiau)
  • 140 g miltų
  • 4 dideli kiaušiniai
  • 180 g tarkuoto kieto sūrio
  • 1 a.š. česnako granulių (vietoj jų galima naudoti garstyčių miltelius, smulkiai pjaustytus česnakų laiškus ar čiobrelius)
Darbo eiga:
1. Orkaitę įkaitinti iki 220 C. Į dvi  skardas įkloti kepimo popieriaus.
2. Į puodą supilti vandenį, sudėti sviestą, druską, pipirus. Viską užvirinti.
3. Į verdantį vandenį suberti miltus ir aktyviai išmaišyti, kad gautųsi vientisa tešla. Nuimti nuo ugnies ir leisti porą minučių tešlai atvėsti.
4. Tada į tešlą dėti po vieną kiaušinį. Kiekvieną kiaušinį aktyviai įmaišyti, kol masė taps vientisa. Taip pasielgti su visais kiaušiniais.
5. Į tešlą sudėti likusius prieskonius bei suberti 3/4 tarkuoto sūrio.
6. Tešlą sukrėsti į konditerinį maišelį su paprastu antgaliu ir į paruoštą skardą formuoti vyšnios dydžio mažyčius kamuoliukus. Tarp jų palikti tarpus, kad pūsdamiesi nesuliptų.
7. Ant kamuoliukų viršaus užbarstyti likusį sūrį..
8. Kepti 10 min., po to sumažinti temperatūrą iki 190 C ir dar kepti 20 - 25 min.

Čia toks apdžiūvėlis kitą dieną:

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą