2012 m. vasario 21 d., antradienis

Citrininis plokštainis


Šio labai skanaus, saldžiarūgščio citrinų  pyrago nesuvalgysi daug, o tik gabalėlį. Po to dar ilgai burnoje jausis malonus citrinų skonis. Kas gali būti geriau prie arbatos puodelio... Aš vis grįžtu prie šio recepto ir kepu iš naujo.

Produktai plokštainio pagrindui:
  • 230 g kambario temperatūros sviesto,
  • 120 ml cukraus (1/2 puodelio),
  • 475 ml miltų (2 puodeliai),
  • 1/8 a.š. druskos
Produktai citrininiam įdarui:
  • 4 dideli kiaušiniai kambario temperatūros,
  • 400 ml cukraus (1 2/3 puodelio),
  • 1 šaukštas nutarkuotos citrinos žievelės (3 -4 citrinos)
  • 160 ml šviežiai išspaustų citrinos sulčių (2/3 puodelio),
  • 160 ml miltų (2/3 puodelio)
  • cukraus pudros apibarstymui
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 C.

2. Pyrago pagrindui elektriniu maišytuvu maišyti sviestą ir cukrų, kol masė taps puri. Įmaišyti miltus bei druską. Žinoma, visa tai galima atlikti ir rankomis. Tešlą rankomis paspaudžiant įkloti į 23 x 33 cm kepimo popieriumi išklotą skardą. (Mano skardą truputį mažesnė). Kraštus pakelti aukščiau, kad būtų kur supilti įdarą. Padėti į šaldytuvą, kad atšaltų.

3. Pagrindą kepti 15 - 20 min., kol įgis šviesiai rusvą atspalvį.

4. Citrininiam sluoksniui išplakti kiaušinius, cukrų, citrinos sultis, žievelę bei miltus. Šią masę supilti ant kiek pravėsusio pyrago pagrindo. Kepti apie 30 min. Gali atrodyti, kad įdaras ne visai iškepęs, bet, kai jis visai atvės - sutirštės.

5. Palaukti, kol iškepęs pyragas visiškai atvės ir supjaustyti jį gabaliukais. Apibarstyti cukraus pudra.

Receptas is Smitten Kitchen.

3 komentarai: