2011 m. spalio 18 d., antradienis

Plėšoma duonelė su cinamonu


Aš labai mėgstu mielinių kepinių kvapą. Ypač tada, kai šalta... Kepdamas cinamonas skleidžia labai malonų šildantį aromatą. Ir darosi jauku. Kartais reikia tiek nedaug, kad būtų gera...

Jau daugybę kartų kepiau šią paprastą ir tokią skanią, plėšomą cinamonu kvepiančią duonelę. Receptas išbandytas daugybę kartų ir visada pavyksta.

Tešlai reikės:
  • 650g + 2 šaukštų miltų
  • 60 g cukraus
  • 7 g sausų mielių
  • 0,5 a.š. druskos
  • 60 g sviesto
  • 80 g pieno
  • 60 g vandens
  • 2 didelių kiaušinių
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
Įdarui:
  • 2 šaukštų cukraus
  • 2 a.š. tarkuoto cinamono
  • 0,5 a.š. šviežiai tarkuoto muskato
  • 60 g tirpinto ir pakaitinto, kol truputį paruduos, sviesto
Darbo eiga:

1. Dideliame dubenyje sumaišyti  470 g miltų (2 puodelius), cukrų, mieles ir druską. Padėti į šalį.
2. Kitame inde išplakti kiaušinius.
3. Mažame puodelyje ištirpinti sviestą kartu su pienu. Šildyti tik tiek, kol sviestas ištirps. Tada nukelti nuo ugnies, supilti vandenį bei vanilės ekstraktą. Palaukti, kol atvės iki maždaug 50 C.
4. Pieno mišinį supilti į sausus ingredientus ir išmaišyti. Supilti plaktus kiaušinius ir maišyti tol, kol masė taps vientisa. Tai gali šiek tiek užtrukti. Tada supilti likusius miltus (180 g), kol kas pasiliekant dar du šaukštus. Suminkyti tešlą.

5. Tešlą sudėti į riebalais išteptą dubenį, uždengti plastikine plėvele, kad paviršius neapdžiūtų, ir padėti į šiltą vietą maždaug valandai, kol tešlos tūris padvigubės. Aš mielinius kepinius visada kildinu orkaitėje. Įkaitinu ją iki 75C temperatūros, įdedu tešlą ir netrukus orkaitę išjungiu.
 6. Kol tešla kyla, galima pasiruošti įdarą. Sumaišyti cukrų, cinamoną bei muskatą dubenėlyje. Ištirpinti sviestą, kol truputį paruduos. Kepimo formą (24 cm x 10 cm) aukštais kraštais patepti riebalais bei pabarstyti miltais.
7. Į pakilusią tešlą įminkyti 2 šaukštus miltų. Leisti tešlai pailsėti 5 min. Mieliniai kepiniai nemėgsta, jei su jais skubama.
8. Atsargiai iškočioti tešlą, stengiantis suformuoti ploną didelį stačiakampį
9. Tešlą aptepti tirpintu sviestu ir apibarstyti cukraus mišiniu.

10. Tešlą supjaustyti nedideliais, kepimo formos dydį atitinkančiais gabaliukais.
11. Juos sudėti krūvelėmis, kad būtų lengviau perkelti į kepimo formą.
12. Sudėti į kepimo formą.
13. Tešlą vėl uždengti plėvele ir padėti kildinti 30 - 40 min.
14. Kepti 175 C temperatūroje 30 - 35 min.


Receptas pagal Zoom Yummy
Paskutiniai rožių žiedai

5 komentarai:

  1. Ehh.. Kaip man ji dabar neprošal būtų :)) Labai skani, ne kartą kepta. Dar kartą ehh..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, Karolina, yra receptų kuriuos vis norisi kartoti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. as irgi nusiziurejus pagal si recepta, jau seniai laukia eilej, dabar tikrai zinosiu, kad verta gaminti, jei esi isbandzius, o sakyk ar antra diena irgi puri buna?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, taip, Neringa, skaniausia ji dar šilta, bet antrą dieną irgi nesukrenta. Išlieka skani ir po poros dienų.

    AtsakytiPanaikinti
  5. O negalima šios duonelės kepti su šviežiomis mielėmis?

    AtsakytiPanaikinti