2012 m. liepos 28 d., šeštadienis

Riestainiai (pretzels)


Labai skanūs riestainiai, dėl kurių kepimo nereikia bėgti į parduotuvę  ieškoti kažkokių retų ingredientų. Riestainių raitymas suteiks džiaugsmo visiems. Dar šilti riestainiai, gausiai aptepti sviestu - tikra laimė


8 riestainiams reikės:

  • 600 ml miltų
  • 0,5 a.š. druskos
  • 1 a.š. cukraus
  • 7 g sausų mielių
  • 220 - 240 ml šilto vandens
Pagardinimui ant viršaus:
  • 120 ml šilto vandens
  • 1 šaukšto sodos
  • rupios druskos
  • 50 g sviesto
  • sezamo sėklų (nebūtinai)


1. Visus sausus tešlai skirtus ingredientus sumaišyti dubenyje. Supilti šiltą vandenį ir išminkyti tešlą. Gaminant riestainius žiemą, reikės viso kiekio vandens, o vasarą - reikės truputį mažiau. Tešlą minkyti apie 5 min., kol ji taps vientisa, minkšta. Tada tešlos rutulį pamiltuoti, sudėti į plastikinį maišelį ir palikti pailsėti kambario temperatūroje 30 min. Tešlos nesuspausti, palikti vietos jai šiek šiek išsipūsti.

2. Paruošti dvi kepimo skardas, išklojant jas kepimo popieriumi, o orkaitę įkaitinti iki 250 C.
3. Pailsėjusią tešlą perkelti ant darbastalio. Ją padalinti į 8 lygias dalis. Dar pailsinti tešlą 5 min., o tuo metu paruošti sodos tirpalą, į kurį reikės pamirkyti riestainius. Sodos tirpalas reikalingas tam, kad riestainiai įgautų gražų atspalvį. Sodą ištirpinti 120 ml vandens dubenėlyje. Originaliame recepte nurodyta paimti du šaukštus sodos. Pirmą kartą kepdama riestainius aš taip ir dariau. Riestainių spalva buvo puiki, bet mano skoniui nepatiko toks didelis sodos kiekis. Soda visgi turi savo skonį. Kitą kartą sodos dėjau tik vieną šaukštą. Jo pilnai užteko. Soda su druska - keistokas, bet įdomus derinys. Beje, galima riestainius paprasčiausiai aptepti išplaktu kiaušiniu. Na, bet ir skonis bus įprastas.

4. Iš kiekvieno tešlos gabaliuko, piršiais voliojant ant stalo,  padaryti po  ilgą virvutę (apie 60 - 70 cm). Tada virvutės galus triskart susukti, tarsi sukant virvę. Susukimą užlenkti į apskritimo vidų, o galus pritvirtinti. Beje, čia fantazijai ribų nėra.

5. Suformuotus riestainius merkti į sodos tirpalą, tada perkelti ant kepimo skardos. Pabarstyti rupia druska, sezamu, jei norisi. Prieį kišant riestainius į orkaitę, dar  palaukti apie 10 min., kol jie truputį pakils.
6. Kepti 8 - 9 min. abi skardas iškarto. Jei reikia, vidury kepimo skardas sukeisti vietomis.
7. Iškepusius riestainius keletą kartų aptepti ištirpintu sviestu.

Recepto šaltinis

1 komentaras: