2012 m. balandžio 17 d., antradienis

Juodųjų pupelių sriuba


Kai tik pamačiau juodųjų pupelių sriubos recpetą šiuo adresu, jis mane išsyk suintrigavo. Na, iki šiol nebuvau virusi sriubos su apelsinu. Labai norėjosi pabandyt. Ir tikrai tai daryti  buvo verta. Sriuba tiesiog puikaus skonio. Labai įdomus juodųjų pupelių bei apelsinų derinys. Šį neįprastą skonį dar labiau sustiprina šlakelis tamsaus romo.

Sriubai išvirti reikės:

  • 2 indelių konservuotų juodųjų pupelių (žinoma, dar geriau džiovintų, iš vakaro pamerktų ir išvirtų),
  • 1 svogūno
  • 1 saliero koto
  • 1 morkos
  • 1 apelsino
  • 1 raudonosios paprikos
  • 2 litrų vištienos ar daržovių sultinio
  • čiorizo ar pan. dešrelių
  • alyvuogių aliejaus
  • šlakelio tamsaus romo
  • druskos pipirų, jei reikia
Svogūnas, salieras ir morka - nepakeičiama trejybė, norinti paruošti gero skonio troškinį ar sriubą. Prancūzų kalboje tai vadinama marepoix. Šioje sriuboje šį klasikinį nepakeičiamą tercetą dar papildo paprika. Taigi, visas šias daržoves supjaustyti nedideliais kvadratėliais . Į storadugnį puodą, kaitinamą ant vidutinio stiprumo ugnies, įpilti truputį aukštos kokybės alyvuogių aliejaus, o tada suberti visas daržoves. Jas pamaišyti, uždengti ir patroškinti maždaug 5 minutes. Tada supilti du litrus sultinio.Po to sudėti nusunktas pupeles bei kruopščiai nušveistą ir perdurtą visą apelsiną. Virti ant lengvos ugnies 20 minučių. Tada išimti apelsiną, jį suspausti ir dar į sriubą įspausti šiek tiek sulčių.

Verdant sriubai, aliejuje apkepinti supjaustytų čiorizo dešrelių. Išėmus apelsiną, dešrą sudėti į sriubą.Leisti sriubai pastovėti, kad susimaišytų skoniai. Po kiek laiko paragauti, ar netrūksta druskos bei pipirų. Pabaigai į sriubą pilstelti truputį tamsaus romo. Pasklis neapsakomai malonus kvapas, kai susilies visi aromatai. Truputį pakaitinti, kad nugaruotų alkoholis.

Aš į dalį sriubos nedėjau jokios dešros. Man ji buvo skani ir be jos. Netgi negalėčiau pasakyti, kuri buvo skanesnė. Sriuba visiškai įtikino, kad juodosios pupelės su apelsinu sukuria tiesiog puikų derinį. Man tai - tikras atradimas. Reikės bandyti apelsinais praturtinti ir kitas sriubas.


2012 m. balandžio 15 d., sekmadienis

Sulipinti cukruoti sausainiai



Paprastučiai, bet gražūs sviestiniai sausainiai, cukruotu paviršiumi ir pertepti kremu.


Reikalingi produktai:
250 g sviesto
500 g miltų
200 g miltinio cukraus
3 kiaušinių trynių
1 kiaušinio baltymo
1 a.š. vanilinio cukraus
žiupsnielis druskos

Pertepimui:
150 g sviesto
3 šaukštai miltinio cukraus
2 - 3 šaukštai rūgščių raudonų sulčių (naudojau serbentų)
truputis raudonų dažų, jei reikia spalvai pagyvinti

1. Kambario temperatūros sviestą išsukti iki purumo su cukrumi. Įmaišyti trynius. Atskirame inde gerai išplakti baltymą.

2.Į sviesto ir trynių mišinį įmaišyti miltus su druska bei išplaktą kiaušinio baltymą. Tešlą minkyti, kol taps vientisa. Tada ją padėti bent valandai į šaldytuvą.
3 Atšalusią tešlą iškočioti maždaug 7 - 8 mm storio lakštais. Apvalios formelės pagalba, išpjauti sausainius ir kiekvieno sausainio paviršių subadyti šakute. Į lėkštutę įpilti šiek tiek cukraus ir kiekvieno sausainio viršų jame apvolioti, kad cukrus prikibtų.
4. Sausainius dėti į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi ir kepti 15 - 20 min. iki 180 C įkaitintoje orkaitėje, kol pagels.
5.Kremui sviestą išsukti su miltiniu cukrumi, parūgštinti sultimis. Jei reikia, įpilti lašelį raudonų maistinių dažų.
6. Atvėsusius sausainius pertepti kremu ir suklijuoti po du.

Šaltinis Moteris


2012 m. balandžio 11 d., trečiadienis

Bandelės su rūkyta šonine

Šių nepaprastai gardžių bandelių receptą užtikau tinklaraštyje Impossible is Nothing, paskelbtą dar 2007 metais. Bandelės tiesiog tobulos: purios, minkštos, kvapios, šiltos ir t.t....Na, įdarą šiek tiek pakeičiau, vietoj lašinių naudodama liesą šalto rūkymo šoninę. Rezultatas puikus: nors bandelių prikepiau daug, jos išnyko akimirksniu.


Produktai tešlai:
  • 500 g miltų
  • 7 g sausų mielių
  • 250 ml pieno
  • 1 kiaušinis
  • 50 g sviesto
  • 50 g cukraus
  • žiupsnis druskos
Įdarui:
  • 200 g šalto rūkymo šoninės
  • 1 svogūnas
  • 2 - 3 v.š. džiūvėsėlių
  • 1/2 a.š. juodųjų pipirų
  • truputis kvapiųjų pipirų
  • druskos pagal skonį
  • truputis čiobrelių
  • aliejaus, sviesto (kadangi šoninė liesa)

Paviršiui:
  • 1 plaktas kiaušinis
  • sezamo sėklos

1. Drungname piene ištirpinti cukrų, suberti mieles ir jį palikti ramybėje, kol suputos. Ilgai laukti nereikės.

2. Į suputojusį pieną suberti miltus, druską, įmušti kiaušinį,supilti ištirpintą ir atvėsintą sviestą sviestą. Viską išmaišyti ir išminktyti tešlą. Tešlą minkyti 10 15 min., kol taps tąsi ir nelips prie rankų. Suminkytą tešlą apdengti ir padėti į šiltą vietą kildinti. Mano tešla iškilo po valandos.

3. Įdarui aliejuje apkepinti smulkiai supjaustytą svogūną. Tada suberti nedideliais gabalėliais supjaustytą šoninę ir truputį pakepinti. Kadangi mano šoninė buvo liesa, įdėjau dar šaukštą sviesto. Suberti visus prieskonius bei džiūvėsėlius. Beje, pipirų nepagailėti. Aštrus įdaras labai tinka prie švelnaus skonio bandelės. Viską gerai išmaišyti.

4. Pakilusią tešlą išočioti, kad būtų maždaug 1 cm storio ir iš jos apvalia formele išpjauti maždaug 9 cm skersmens apskritimus.

5. Ant jų dėti įdarą ir formuoti apvalias ar pailgas bandeles, siūlę paliekant apačioje. Bandeles suformuoti visai nesudėtinga, nes tešla tąsi, elastinga ir visai neplyšta.

6. Bandeles dėti į kepimo skardą išklotą kepimo popieriumi, apdengti maistine plėvele ir vėl palikti kildinti apie 30 min.
7. Prieš kepant, bandeles aptepti išplaktu kiaušiniu ir apibarstyti sezamo sėklomis.
8. Kepti 180 C įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 min., kol bandelės gražiai apskrus.


Bandelės ypač skanios šiltos, ką tik iškeptos. Na, o jei nepavyko visų iš karto suvalgyti - ne bėda. Jas puikiausiai galima pašildyti mikrobangėje ir gardžiuotis jomis kitą dieną.

2012 m. balandžio 10 d., antradienis

Alfredo padažas makaronams

Pats paprasčiausia šio padažo variantas - ištirpintas sviestas su Parmezano sūriu. Galima tai atskiesti grietinėle ir dar paskaninti grietinėlės sūriu. Žinoma, negalima užmiršti prieskonių...Ir štai padažas, puikiausiai tinkantis makaronams.


Padažui:
3 šaukštai sviesto
100 g grietinėlės sūrio (Mascarpone ar Philadelphia)
150 g liesos grietinėlės (ar pieno)
50 g  parmezano sūrio
1 a.š. česnako granulių (arba tarkuotų muskatų)
druskos, pipirų

Į nedidelį puodą sudėti sviestą ir ištirpinti ant silpnos ugnies. Tada sudėti grietinėlės sūrį. Maišyti, kol taip pat ištirps. Jam ištirpus, suberti tarkuotą parmezano sūrį, česnakų granules, pipirus bei viską paskaninti druska. Padažą kaitinti tik tiek, kad visi ingredientai susimaišytų , sudarydami vientisą konsistenciją. Nukėlus nuo ugnies, padažas dar tirštės savaime. Išvirus makaronams, padažą užpilti ant jų. Tai labai skanus, greitai ir lengvai paruošiamas padažas. Beje, makaronai buvo lauktuvės iš Italijos. Be galo skanūs, spalvingi ir gražūs pagaminti su špinatais, burokėliais, moliūgais ir kitomis daržovėmis. Apie kitokius dabar nebesinori nė pagalvoti :)


2012 m. balandžio 1 d., sekmadienis

Kijevo kotletai


Kartas nuo karto vis grįžtu prie šio puikaus patiekalo. Kai pirmąsyk prieš daug metų  paragavau "Kijevo kotletą" legendiniame "Neringos" restorane, atrodė, kad nieko skanesnio iki tol nebuvau valgiusi. Galbūt taip ir buvo, o gal tiesiog baisiai norėjosi valgyti. Kaip bebūtų - tai kulinarijos klasika.

 2 kotletams reikės:
  • 2 vištos krūtinėlės puselių
  • 60 g sviesto (ne riebalų mišinio!)
  • smulkiai supjaustytų kvapių petražolių ar krapų
  • 0,5 a.š. citrinos sulčių (nebūtinai)
  • 1 nemažos sutrintos česnako skiltelės
  • druskos, pipirų 
  • puodelio šviežios baltos duonos trupinių
  • 1 plakto kiaušinio
  • 2-3 šaukštų miltų
  • rapsų aliejaus kepimui
  • 0,5 a.š. džiovintų čiobrelių (ar kt.)
Darbo eiga:
1. Pirmiausia reikia paruošti aromatingą sviestą įdarui. Paprasčiausiai, į sviestą įminkyti petražoles ar krapus, sutrintą česnako skiltelę, citrinos sultis. Įberti druskos bei pipirų pagal skonį. Sviestą padalinti į dvi dalis - tai bus įdaras  kiekvienam kotletui - ir iš jo suformuoti du pailgus gumuliukus. Kiekvieną atskirai susukti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldymo kamerą bent 3 valandoms. Sviestas turi būti visiškai sušalęs.

2.Krūtinėlės gabalus atsargiai pamušti neaštriu plaktuku mėsai. Kad mėsa nesuplyštų, geriausia tai daryti mėsą iš abiejų pusių apsupus plėvele ar kepimo popieriumi. Stengtis iš mėsos suformuoti kvadratą, kraštus paplakant ploniau. Mėsą pabarstyti druska, pipirais, čiobreliais.

3. Ant krūtinėlės krašto dėti užšaldytą sviestą ir jį įvynioti, standžiai susukant į kotletą. Padarytus kotletus laikyti šaldytuve 3 - 4 valandas. Jie prisigers prieskonių ir nesubirs kepdami.

4. Paruošti 3 dubenis : su miltais, su plaktu kiaušiniu ir su trupiniais. Kotletą visų pirma apvolioti miltuose, po to -  kiaušinio plakinyje, o galiausiai - trupiniuose. Man skaniau, kai vietoj sausų ir kietų džiūvėsėlių naudojami šviežios baltos duonos trupiniai. Jie nėra tokie aštrūs. Tam reikia nuo poros baltos duonos ar batono riekių nupjauti plutą, duoną supjaustyti ir visiškai susmulkinti į trupinius smulkintuvo pagalba. Trupinius pagardinti druska bei pipirais.

4. Kepti iki 180 C įkaitintame aliejuje maždaug 8 - 10 min., kol gražiai apskrus. Vienu metu negalima kepti daugiau kaip 2 kotletus. Beje, jei kartais aliejus buvo per karštas, ir po 2 minučių kotletai visai apskrudo, juos reikia traukti iš aliejaus ir užbaigti kepti iki 190 C įkaitintoje orkaitėje, kad iškeptų vidus. Šį būdą patogu naudoti, kai reikia iškepti daug kotletų. Tada pradžiai jie apskrudinami aliejuje, nuvarvinami ant popierinio rankšluosčio, sudedami į skardą ir visi kartu baigiami kepti orkaitėje.

Sviesto dėka mėsa tampa ypač minkšta ir gardi. Prie Kijevo kotletų labai tinka troškintos morkos bei žirneliai.