2012 m. balandžio 1 d., sekmadienis

Kijevo kotletai


Kartas nuo karto vis grįžtu prie šio puikaus patiekalo. Kai pirmąsyk prieš daug metų  paragavau "Kijevo kotletą" legendiniame "Neringos" restorane, atrodė, kad nieko skanesnio iki tol nebuvau valgiusi. Galbūt taip ir buvo, o gal tiesiog baisiai norėjosi valgyti. Kaip bebūtų - tai kulinarijos klasika.

 2 kotletams reikės:
  • 2 vištos krūtinėlės puselių
  • 60 g sviesto (ne riebalų mišinio!)
  • smulkiai supjaustytų kvapių petražolių ar krapų
  • 0,5 a.š. citrinos sulčių (nebūtinai)
  • 1 nemažos sutrintos česnako skiltelės
  • druskos, pipirų 
  • puodelio šviežios baltos duonos trupinių
  • 1 plakto kiaušinio
  • 2-3 šaukštų miltų
  • rapsų aliejaus kepimui
  • 0,5 a.š. džiovintų čiobrelių (ar kt.)
Darbo eiga:
1. Pirmiausia reikia paruošti aromatingą sviestą įdarui. Paprasčiausiai, į sviestą įminkyti petražoles ar krapus, sutrintą česnako skiltelę, citrinos sultis. Įberti druskos bei pipirų pagal skonį. Sviestą padalinti į dvi dalis - tai bus įdaras  kiekvienam kotletui - ir iš jo suformuoti du pailgus gumuliukus. Kiekvieną atskirai susukti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldymo kamerą bent 3 valandoms. Sviestas turi būti visiškai sušalęs.

2.Krūtinėlės gabalus atsargiai pamušti neaštriu plaktuku mėsai. Kad mėsa nesuplyštų, geriausia tai daryti mėsą iš abiejų pusių apsupus plėvele ar kepimo popieriumi. Stengtis iš mėsos suformuoti kvadratą, kraštus paplakant ploniau. Mėsą pabarstyti druska, pipirais, čiobreliais.

3. Ant krūtinėlės krašto dėti užšaldytą sviestą ir jį įvynioti, standžiai susukant į kotletą. Padarytus kotletus laikyti šaldytuve 3 - 4 valandas. Jie prisigers prieskonių ir nesubirs kepdami.

4. Paruošti 3 dubenis : su miltais, su plaktu kiaušiniu ir su trupiniais. Kotletą visų pirma apvolioti miltuose, po to -  kiaušinio plakinyje, o galiausiai - trupiniuose. Man skaniau, kai vietoj sausų ir kietų džiūvėsėlių naudojami šviežios baltos duonos trupiniai. Jie nėra tokie aštrūs. Tam reikia nuo poros baltos duonos ar batono riekių nupjauti plutą, duoną supjaustyti ir visiškai susmulkinti į trupinius smulkintuvo pagalba. Trupinius pagardinti druska bei pipirais.

4. Kepti iki 180 C įkaitintame aliejuje maždaug 8 - 10 min., kol gražiai apskrus. Vienu metu negalima kepti daugiau kaip 2 kotletus. Beje, jei kartais aliejus buvo per karštas, ir po 2 minučių kotletai visai apskrudo, juos reikia traukti iš aliejaus ir užbaigti kepti iki 190 C įkaitintoje orkaitėje, kad iškeptų vidus. Šį būdą patogu naudoti, kai reikia iškepti daug kotletų. Tada pradžiai jie apskrudinami aliejuje, nuvarvinami ant popierinio rankšluosčio, sudedami į skardą ir visi kartu baigiami kepti orkaitėje.

Sviesto dėka mėsa tampa ypač minkšta ir gardi. Prie Kijevo kotletų labai tinka troškintos morkos bei žirneliai.


2 komentarai: