2012 m. vasario 4 d., šeštadienis

Bulviniai vėdarai su grybų padažu


Visai malonu bent kartą ar du per metus atiduoti duoklę lietuviškai tradicijai ir apsunkinti skrandį bulviniais vėdarais. Dabar, kai spigina toks šaltis - pats laikas.

Vėdarams reikės:

  • 1 kg bulvių,
  • 1 smulkiai supjaustyto svogūnėlio,
  • 50 g lašinių,
  • 50 ml aliejaus,
  • keleto šaukštų sviesto,
  • tabletės vitamino C,
  • druskos, pipirų, saldžiųjų paprikų
  • sūdytų plonųjų žarnų dešroms


Padažui:

  • 1 šaukšto sviesto,
  • gabalėlio šaltai rūkytos šoninės,
  • 1 svogūno,
  • saujos pievagrybių,
  • 1 šaukšto miltų,
  • 50 ml sauso balto vyno,
  • stiklinės pieno,
  • stiklinės sultinio,
  • druskos, pipirų,
  • Vorčesterio padažo,
  • petražolių
1. Žarnas pamerkti į vandenį,  kad nebebūtų sūrios. Pasitelkus vandens srovę, išversti į kitą pusę ir gerai nuplauti druską.

2. Bulves smulkiai sutarkuoti,  į pagalbą pasiėmus tarkavimo mašiną. Į jas suberti sutrintą ar ištirpintą vitaminą C, kad bulvių spalva išliktų balta.

3. Labai smulkiai supjaustyti lašinukus. Tada juos dėti į keptuvę ir apkepinti ant silpnos ugnies, kol tiesiog ištirps ir nebebus galima jų rasti vėdaruose. Taip pat apkepinti smulkiai supjaustytą svogūną ir kartu su lašinukais sukratyti į tarkuotas bulves. Pagardinti druska, pipirais, paprika. Taip pat įdėti keletą šaukštų tirpinto sviesto ir įpilti daržovių aliejaus. Jei vėdarai bus be riebalų, bus neskanūs.

4. Žarnas prikimšti tarkuotų bulvių masės. Kadangi žarnos plonos, geriausia tai daryti, naudojant vamzdelį, skirtą dešroms gaminti.

Ant plonojo vamzdelio užmauti žarną, o pro platųjį galą šaukštu dėti bulvių įdarą. Žinoma, prieš pradedant, ant žarnos galo sumegzti mazgą. Žarnų negalima labai pripildyti, nes kepant, jos susprogs. Prikimštą žarną vėl užrišti mazgeliu. Padarytus vėdarus dėti į riebalais pateptą skardą. Vėdarus subadyti stambia adata, kad kepant išeitų oras. Kepti iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 40 - 50 min., kol gražiai apskrus.

Kol kepa vėdarai, galima pasidaryti padažą.
Svieste pakepinti smulkiai supjaustytą šoninę. Tada apkepinti svogūną. Kai jis pasidarys permatomas, sudėti pjaustytus pievagrybius. Pakepinti keletą minučių.

Tada įberti šaukštą miltų. Pakepinti maždaug dvi minutes. Supilti vyną, pakaitinti, kol šiek tiek nugaruos ir supilti pieną bei sultinį. Visą laiką maišyti, kol sutirštės. Pagal skonį pagardinti druska bei pipirais, įpilti Vorčesterio padažo. Pabaigoje užberti smulkintų petražolių.

Iškepusius vėdarus patiekti su grybų padažu.

2 komentarai:

  1. nuo kada lietuviai i atseit tradicinius patiekalus deda kazkokias vitaminu tabletes. baikit kliedessius rasyt

    AtsakytiPanaikinti
  2. Cha cha cha...dabar 21-as amžius!

    AtsakytiPanaikinti