2012 m. sausio 31 d., antradienis

Pyragaičiai su įdaru


Mes labai mėgstame šiuos pyragaičiai (o gal sausainius?) su džiovintų vaisių bei apelsinų žievelių cukatų įdaru. Aš juos esu kepusi daugybę kartų, kepsiu ir ateityje. Kažkada seniai buvau radusi šį receptą žurnale, net nebežinau kokiame. Receptas nesudėtingas, tad "įsirašė" į atmintį ir neišsitrina. Tiesa, darbo daugoka...panašiai kaip su koldūnų darymu.


Produktai tešlai:

  • 400 g varškės
  • 400 g sviesto
  • 500 g miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 1 trynys aptepimui

Įdarui:

  • 1 apelsinas
  • 1 stiklinė cukraus
  • 1 stiklinė skirtingų džiovintų vaisių (pvz, slyvų, abrikosų)
Papuošimui ir paskaninimui:

  • 50 g juodojo šokolado
  • 100 g cukraus pudros
  • šlakelis citrinos sulčių


Darbo eiga:


1 Iš varškės, minkšto sviesto bei miltų su trupučiu druskos suminkyti tešlą ir padėti nakčiai ar kelioms valandoms į šaldytuvą.

2. Apelsino žievelę nulupti ir supjaustyti smulkiai kvadarčiukais. Iš jos pasigaminsime cukatus. Žievelę sudėti į puodelį, įpilti šaukštelį vandens ir užkaisti. Įdėti keletą šaukštų cukraus ir vis maišyti kaitinant. Iš žievelės ištekės sultys, cukrus sudrėks. Vėl papildomai dėti cukrų, kol tirpalas taps prisotintas ir cukrus ims kristalizuotis. Jei vandens nepadauginsite, tai įvyks gana greitai, maždaug po 10 min. Tada, visa tai , ką turime puodelyje, iškratyti į lėkštę ir karts nuo karto pamaišyti, kad cukrus nesušoktų į vieną gabalą ir nereikėtų į pagalbą pasitelkti plaktuko. Kol tešla šąla, cukatai turės pakankamai laiko išdžiūti.

3. Iš apelsino išspauti sultis. Jų reikės įdarui apipilti.
4. Susmulkinti įdarui vaisius, jei to reikia. Galima įdėti razinų, džiovintų svarainių, slyvų, abrikosų, ir pan. Svarbu, kad jų tarpe būtų ir rūgščių, ir saldžių.
5. Vaisius ir cukatus apipilti apelsino sultimis ir palaikyti, kad prisigertų :). Sulčių labai daug nereikia, kad įdaras netekėtų iš pyragaičių.
6. Atšaldytą tešlą plonai iškočioti ir supjaustyti kvadratėliais. Ant jų dėti įdarą, perlenkti pusiau, stipriai už-spausti kraštus ir suvynioti lyg ragelius. Galima sugalvoti ir kitą formą.
7. Paruoštus pyragėlius dėti į kepimo popieriumi išklotas skardas (jų bus dvi), aptepti kiaušinio tryniu ir pašauti į orkaitę. Kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.
7. Iškepusius pyragaičius aptepti citrininiu glajumi. Tam reikės į cukraus pudrą įspausti šiek tiek citrinos sulčių. Glajų užtepti šakute.
8. Šokoladą pakaitinti su trupučiu sviesto ar grietinėlės, kol jis ištirps. Tada pyragaičius apteplioti šokoladu, taip pat naudojant šakutę.

3 komentarai: