2012 m. sausio 17 d., antradienis

Apelsinų tortas


Tai vienas iš skaniausių kada nors gamintų ar ragautų tortų. Jis sotus, labai kaloringas, puikiai tinkantis žiemai. Na, kas be ko,  svorį norintiems mesti jis idealiai netinka. Na, bet aš esu giliai įsitikinusi, kad valgyti galima viską, tik mažais kiekiais. Saikas būtinas visur gyvenime. Ką jau kalbėti apie maistą...Geriau mažas gabalėlis kaloringo gardumyno, negu didžiulis bliūdas vandeniu atskiestos makalynės. Šio torto receptą prieš keletą metų radau svetainėje Simply Recipes, bet dabar jo ten kažkodėl nebėra. Tai jau penktas ar šeštas kartas, kai kepu šį tortą. o tų kartų dar bus daug ateityje.

Reikalingi produktai: 
Apelsinų kremui:
  • 60 ml šviežių citrinų sulčių (1,5 citrinos)
  • 2 a.š. želatinos
  • 350 ml cukraus
  • 236 ml šviežiai išspaustų apelsinų sulčių (3 apelsinai)
  • 9 didelių kiaušinių tryniai
  • 3 šaukšteliai tarkuotos apelsinų žievelės
  • 2 šaukšteliai tarkuotos citrinos žievelės
  • 170 g sviesto
Tešlai sausi ingredientai:
  • 680 ml miltų pyragams
  • 240 ml cukraus
  • 3/4 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. druskos
Drėgni ingredientai:
  • 180 ml augalinio aliejaus
  • 4 didelių kiaušinių tryniai
  • 6 šaukštai grietinės
  • 130 ml pieno
  • 2 a.š. apelsino žievelės
  • 1,5 a.š. vanilės ekstrakto
Kiaušinių baltymų masei:
  • 6 didelių kiaušinių baltymai
  • žiupsnelis druskos
  • 100 ml cukraus
Glajui:

  • 100 g balto šokolado
  • 80 g sviesto
  • likusio kremo



    Gamybos procesas:


    1. Citrinos sultis supilti į nedidelį indelį ir į jį suberti želatiną, kad išbrinktšų

    2. Apelsinų pertepimui paruošti reikia paimti didoką storadugnį puodą ir jame išplakti cukrų, apelsinų sultis, trynius, apelsinų bei citrinų žieveles. Tada sudėti sviestą. Kaitinti nuolat plakant rankiniu plakikliu ant vidutinio stiprumo ugnies, kol masė sutirštės ir pradės nesmarkiai burbuliuoti (maždaug 9 min.). Nukelti nuo ugnies. Įmaišyti citrinos sultis su želatina. Želatina puikiai ištirps. Tada masę atvėsinti, o vėliau atšaldyti šaldytuve per naktį. Ji turi sukietėti.

    3. Orkaitę įkaitinti iki 175 C.

    4. Dideliame dubenyje išplakti aliejų su kiaušinių tryniais. Tada įplakti grietinę, po to - pieną, apelsinų žievelę bei vanilę.

    5. Kitame inde sumaišyti visus sausus ingredientus.

    6. Per tris kartus sausus ingredientus sudėti į šlapią tešlą, viską išmaišant.

    7. Elektriniu mikseriu išplakti baltymus su žiupsneliu druskos. Kai baltymuose susiformuos švelnūs kauburėliai, sudėti cukrų ir dar viską gerai išplakti iki standžių putų.

    8. Baltymus švelniai įmaišyti į tešlą per4 kartus. daug nemaišyti.

    9. Tešlą padalinti į tris dalis ir ją iškepti 3 kepimo formose. Mat tortui reikalingi trys lakštai. Kepti apie 20 min.

    10. Ant torto padėklo padėti vieną torto lakštą. Jį aptepti apelsininiu kremu. Kremą reikėtų padalinti į tris lygias dalis. Tada dėti antrą lakštą ir aptepti kremu. Uždėti trečią lakštą.

    11.Glajui ištirpinti sviestą bei baltą šokoladą ir į tą masę įmaišyti likusį apelsininį kremą. Kai pradės stingti, aptepti tortą.

    6 komentarai:

    1. Tikiuosi, skonis geras, bet as nemegstu tokiu "batoniniu", storu torto sluoksniu :)

      AtsakytiPanaikinti
    2. bile sukritikuot žmonėm... o aš manau skonis puikus ir tikrai ne "batoninis" :]

      AtsakytiPanaikinti
    3. Komentarai - ne vien liaupses. :)

      AtsakytiPanaikinti
    4. Vilma, ačiū už komentarą. Bet, manau , jei paragautumėte šio torto, tikrai pajustumėte, kad ten "batono" nėra nė kvapo. Batoninių tortų aš irgi nemėgstu. Pagrindas drėgnas. Jei jo būtų mažiau - tai trūktų,

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Simply Recipes- Orange Cake- http://www.simplyrecipes.com/recipes/triple-layer_white_cake_with_orange_curd_filling/

        Panaikinti
    5. Anonimiškiems: Kiek žmonių - tiek nuomonių.:)

      AtsakytiPanaikinti