2012 m. kovo 11 d., sekmadienis

Grietinėlės keksiukai

Šį puikų keksiukų receptą radau Redos bloge. Ačiū Redai :). Pasirodo, jis turi ilgą istoriją, vis keliauja iš vieno blogo į kitą. Nieko nuostabaus! Tai nuostabus receptas, kuriame nėra jokių ypatingų produktų, minimalios laiko sąnaudos ir puikus rezultatas. Kaip gerai, kai po burną nesivelia jokie riešutai, džiovinti vaisiai....nusibodo jie. (Gal po kiek laiko ir vėl jų pasiilgsiu :)). Tiesiog švelnu ir labai skanu. Viens, du... ir yra kuo gardžiuotis.


  • 230 g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 350 g riebios grietinėlės (naudoju Žemaitijos pieno 36 %; ji visų geriausia!)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 2 a.š. vanilinio cukraus
  • 200 g cukraus
Iš tiek produktų išeina 24 keksiukai.


1. Viename dubenyje kiaušinius išplakti su vaniliniu cukrumi.
2. Kitame inde grietinėlę paplakti, kol gražiai suputos. Nepersistengti! Jokiu būdu neperplakti.
3.Grietinėlę supilti į plaktus kiaušinius ir vėl viską paplakti. Po truputį, nuolat plakant, supilti visą cukrų.
4. Atskirai sumaišyti sijotus miltus, kepimo miltelius bei druską.
5.Tada sausus ingredientus sumaišyti su šlapiais. Ir vėl nepersistengti. Tešla bus gana skysta.
6. Tešlą pilti į paruoštas keksiukų formeles ir kepti apie 20 min. iki 190 C įkaitintoje orkaitėje, kol pagaliukas, įbestas į keksiuką, ištrauktas bus švarus ir sausas.


Bostono pyragas


Bostono pyragas (Boston Cream Pie) vis dar populiarus už Atlanto nuo 19-o amžiaus pabaigos. Klasikinis variantas - tai du biskvito sluoksniai, pertepti kremu ar pudingu, o viršus aplietas šokoladu. Viskas paprasta, laiko patikrinta...jei produktai kokybiški - tai ir skonių derinys puikus.

Šiam pyragui reikės:
  • 300 ml miltų (405D)
  • 1a.š. kepimo miltelių
  • 1/4 a.š. druskos
  • 4 didelių kiaušinių
  • 240 ml cukraus
  • 120 ml pieno
  • 80 ml beskonio aliejaus (pvz., rapsų)
  • 1,5 a.š. vanilės ekstrakto
Pudingui:
  • 360 ml pieno
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 2 didelių kiaušinių + 2 trynių
  • 120 ml cukraus
  • 60 ml kukurūzų krakmolo
  • žiupsnio druskos
Šokoladinei glazūrai:
  • 120 g kokybiško šokolado (jokiu būdu ne konditerinio!)
  • 100 ml riebios grietinėlės
  • 1a.š. vanilės ekstrakto
  • žiupsnio druskos
1.Pudingui paruošti, pirmiausia truputį pašildyti pieną ir vanilės ekstraktą puode. Dideliame dubenyje išplakti kiaušinius, kiaušinių trynius bei cukrų. Plakti, kol masė taps lengva ir puri. Tada suberti druską ir krakmolą. Vėl viską gerai išplakti. Po to įplakti 1/4 pašildyto pieno; palaipsniui vis plakant supilti likusį pieną. Tada viską supilti į puodą ir kaitinti ant silpnos ugnies nuolat plakant, kol masė taps tiršta (apie 10 - 15 min.). Dirbti dėmwsingai ir aktyviai, kad nesusidarytų gumuliukų. Palaukti, kol atšals.

2. Įkaitinti orkaitę iki 180 C. Paruošti dvi apvalias kepimo formas (25 cm skersmens).
Išsijotus miltus, kepimo miltelius bei druską suberti į vieną dubenį. Kitame inde kiaušinius gerai išplakti su cukrumi, kol masė pabals. Tada įmaišyti miltų mišinį. Supilti pieną, aliejų, vanilės ekstraktą ir vėl viską gerai išplakti. Tešlą padalinti į dvi formas ir kepti apie 20 min. Galima viską kepti vienoje formoje iš karto, bet tada reikės biskvitą perpjauti pusiau.

3. Ant atvėsusio vieno pyrago lakšto užtepti sutirštėjusį ir atšalusį pudingą. Ant viršaus uždėti kitą pyrago lakštą.

4. Glazūrai paruošti pašildyti sutrupintą šokoladą, grietinėlę, vanilės ekstraktą bei druską ant silpnos ugnies, kol šokoladas ištirsir masė taps vientisa. Palaukti, kol šiek tiek atvės ir užpilti ant pyrago. Tradiciškai glazūra būna nuvarvėjusi taip, kaip jai patinka. Pyragą geriausia per naktį laikyti šaldytuve.

Šaltinis Dainy Chef

2012 m. kovo 2 d., penktadienis

Gougeres - prancūziški plikytos tešlos sūrio kamuoliukai

Jau kurį laiką mane viliojo šie mažyčiai plikytos tešlos kepinukai. Jie kilo iš Burgundijos ir kepami tradiciškai su Gruyre sūriu. Peržiūrėjusi daugybę receptų, pastebėjau, jog šiais laikai sūris naudojamas įvairiausias, bet labai svarbu, kad jis neturėų daug drėgmės.Taigi, reikalingas kietas sūris. Mūsų lietuviški sūriai irgi puikiausiai tinka. Pyragėliai gali būti kepami visai mažyčiai (3 - 4 cm skersmens), gali būti gana dideli - pagal kiekvieno pomėgius. Juos galima įdaryti. Bet ar verta!?Jie tokie skanūs vieni, ypač ką tik ištraukti iš orkaitės, kol dar šilti ir kvepiantys.Žinoma, jie puikus užkandis ir visiškai šalti.



Savo pyragėlius kepdama, naudojausi Davido Lebovitzo receptu. Pirmą kartą kepiau, tešlą dalindama į 30 kamuoliukų, kaip buvo nurodyta recepte. Jie išėjo gana dideli, labai skanūs. Jų  neliko akimirksniu...nes - na, tai -  tik oras ir daugiau nieko... Antrą kartą kepiau iš dvigubos normos, bet dariau pyragėlius visai mažyčius - kąsnio dydžio. Mažučiai man  labiau patiko.



2 skardoms (60 didesnių arba dar daugiau mažesnių) pyragėlių reikės:
  • 80 g sviesto, supjaustyto gabaliukais
  • 250 ml vandens
  • 0,5 a.š. druskos
  • 0,25 a.š. čili arba juodųjų pipirų (gali būti daugiau)
  • 140 g miltų
  • 4 dideli kiaušiniai
  • 180 g tarkuoto kieto sūrio
  • 1 a.š. česnako granulių (vietoj jų galima naudoti garstyčių miltelius, smulkiai pjaustytus česnakų laiškus ar čiobrelius)
Darbo eiga:
1. Orkaitę įkaitinti iki 220 C. Į dvi  skardas įkloti kepimo popieriaus.
2. Į puodą supilti vandenį, sudėti sviestą, druską, pipirus. Viską užvirinti.
3. Į verdantį vandenį suberti miltus ir aktyviai išmaišyti, kad gautųsi vientisa tešla. Nuimti nuo ugnies ir leisti porą minučių tešlai atvėsti.
4. Tada į tešlą dėti po vieną kiaušinį. Kiekvieną kiaušinį aktyviai įmaišyti, kol masė taps vientisa. Taip pasielgti su visais kiaušiniais.
5. Į tešlą sudėti likusius prieskonius bei suberti 3/4 tarkuoto sūrio.
6. Tešlą sukrėsti į konditerinį maišelį su paprastu antgaliu ir į paruoštą skardą formuoti vyšnios dydžio mažyčius kamuoliukus. Tarp jų palikti tarpus, kad pūsdamiesi nesuliptų.
7. Ant kamuoliukų viršaus užbarstyti likusį sūrį..
8. Kepti 10 min., po to sumažinti temperatūrą iki 190 C ir dar kepti 20 - 25 min.

Čia toks apdžiūvėlis kitą dieną: