Tai senas geras kekso receptas su turininga šeimos istorija, puikiai tinkantis ir keksiukams. Skaičuojantiems kalorijas teks sprukti, nes čia reikės ir sviesto, ir grietinės, ir kaloringų riešutų. Na, bet smaguriams - tai pats tas, būtent tai, ko reikia.
Reikalingi produktai:
- 5 kiaušiniai
- 2 stiklinės cukraus
- 300 g grietinės
- 200 g sviesto
- 1 citrinos nutarkuota žievelė bei išspaustos sultys
- 400 ml miltų
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 100 g džiovintų abrikosų
- 2 saujos traiškytų migdolų
- 2 v.š. kakavos
Darbo eiga:
1.Kiaušinių trynius gerai sutrinti su cukrumi, supilti ištirpintą (nekarštą) sviestą, sudėti grietinę, citrinos žievelę, supilti citrinos sultis. Viską gerai išmaišyti.
2. Baltymus išplakti atskirai iki standžių putų. Įmaišyti į trynių masę.
3. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir įmaišyti į tešlą.
4. Atskirti vieną trečdalį tešlos ir į jį įmaišyti kakavos miltelius.
5. Į kitą tešlos dalį sudėti iš anksto paruoštus abrikosus bei migdolus. Taigi, abrikosus kruopščiai nuplauti, nusausinti ir supjaustyti mažais gabaliukais, o nuplautus migdolus sutraiškyti dideliu peiliu, pasidėjus juos ant medinės lentelės. Kad vaisiai nenugrimztų į dugną, prieš dedant į tešlą juos truputį pamiltuoti.
6. Tešlą sukrėsti į kekso formą ar keksiukų formeles sluoksniais,t.y., maišant šviesią ir tamsią tešlos dalis.
7. Keksiukus kepti maždaug 30 min. iki 180 C įkaitintoje orkaitėje, o dideliam keksui iškepti prireiks 50 min.
Šiam keksui galima naudoti ir kitus džiovintus vaisius ar riešutus, bet abrikosų ir migdolų mišinys - tiesiog tobulas. Abrikosai turi ne tik gražią gintarinę spalvą bet ir puikų rūgštoką skonį.