1864 m. prancūzų kompozitorius Žakas Ofenbachas (
Jacues Offenbach) sukūrė savo garsiąją operetę "Gražioji Elena" (
La belle Helene). Netrukus operetės garbei prancūzų virtuvės garsenybė Alain Benech pagamino desertą su cukraus sirupe mirkytomis kriaušėmis šokolade, kurį taip pat pavadino "Gražiąja Elena" (
Poire belle Helene). Netrukus atsirado visokiausių variacijų šia tema: pyragų, tortų, ledų, lietinių...
Šį kartą kriaušių pyragą "Gražioji Elena" gaminau pagal receptą iš knygos "1000 skanių patiekalų" (leidykla "Aktėja"), sudarytą Silvijos Žirar (
Sylvia Girard). Knyga gal ir nebloga, bet vertimas iš anglų kalbos siaubingas. Yra visokiausių netikslumų.
Produktai pyragui:
- 200g miltų
- 150 g sviesto
- žiupsnelis druskos
- 2 šaukštai ledinio vandens
- 2 šaukštai cukraus pagrindui + kriaušėms apibarstyti
- 6standžios kriaušės
- 130 g juodo gero šokolado ( aš naudojau pienišką, bet juodas tikrai tiktų geriau)
- 100 g grietinėlės
- 1 šaukštas cukraus pudros
- šaukštas romo ar brendžio
- migdolų drožlių
Procesas:
- Į dubenį suberti miltus, cukrų ir druską ir sumaišyti su 100 g smulkiai supjaustyto sviesto. Minkant tešlą įpilti du šaukštus labai šalto vandens. Tešla turi būti gana minkšta. Ją padėti bent valandai į šaldytuvą.
- Kriaušes nulupti, perpjauti pusiau, išimti sėklas ir apipilti cukrumi. Valandą pastovėjusios jos pasaldės. Čia būtų galima jas dar pamirkyti kokiame vyne ar pridėti daugiau prieskonių.
- Įkaitinti orkaitę iki 225 C. Atšaldytą tešlą plonai iškočioti ir įkloti į kepimo indą. Tešlą subadyti šakute, uždengti kepimo popieriumi ir ant jo priberti kokių nors žirnių are pupų, kad iškepęs pagrindas išlaikytų gražią formą. Kepti 15 min.
- Ištraukus iš orkaitės, nuimti pupas bei kepimo popierių, sudėti ant pagrindo kriaušes ir toliau kepti 10 minučių 200 C orkaitėje.
- Ištrauktą iš orkaitės pyragą atvėsinti, išimti iš kepimo formos.
- Pyrago įdarui ištirpinti šokoladą, įpilti šaukštą brendžio bei sudėti 50 g sviesto. Atvėsinti.
- Į plakamą grietinėlę supilti šokolado mišinį, dar paplakti. Pagal skonį įberti cukraus pudros. Įdarą užpilti ant pyrago pagrindo, užbarstyti smulkintus migdolus.