2013 m. sausio 21 d., pirmadienis

Duonelė su džiovintais pomidorais ir feta


Tikrai skanus kepinys, akimirksniu sušveičiamas, ypač patinka vaikams.Gal nėra pats sveikiausias dalykas, bet retkarčiais niekam nepakenks. Beje, šią duonelę kepiau ne tik su feta, bet ir su gorgonzola bei lietuvišku varškės sūriu. Mūsų sūdyti varškės sūriai puikiai tinka, ypač tiems, kam nepatinka aštrus fetos skonis.Receptas patikimas, ne kartą išbandytas.

Reikės:

  • 310 ml drungno vandens
  • 7 g sausų mielių
  • 1 arb. š. smulkaus cukraus
  • 450 g miltų
  • 1 arb. š. druskos
  • trupučio alyvuogių aliejaus patepimui
  • 80g džiovintų pomidorų aliejuje (nusunktų ir supjaustytų)
  • 55 g juodųjų alyvuogių be kauliukų (susmulkintų)
  • 50 g minkšto fetos sūrio (sutrupinto)
  • saujos baziliko lapelių (suplėšytų)
  • 1 šaukšto pieno
  • 2 arb. š. sezamo sėklų
Darbo eiga:
1.Į vandenį suberti mieles bei cukrų ir palikti penkioms minutėms, kol suputos.

2.Dideliame dubenyje miltus sumaišyti su druska. Viduryje padaryti duobutę ir į ją supilti mišinį su mielėmis. Maišyti, kol viskas sulips. Tada tešlą perkelti ant miltuotos lentutės ir minkyti 10 minučių, kol tešla taps vientisa ir elastinga. Dubenį, kuriame kildinsime tešlą, patepti aliejumi, į jį įdėti tešlos kamuolį. Apdengti maistine plėvele ir pastatyti šiltoje be skersvėjų vietoje. Kildinti 30 min., ar ilgiau, kol tešla padvigubės.

3. Orkaitę įkaitinti iki 200 C. Paruoši kepimo indą patepant aliejumi, kurio matmenys 20 x 10 cm. Iškilusią tešlą paminkyti 1 - 2 min. Tada tešlą iškočioti  į 30 x 40 cm stačiakampį.


4. Tešlą apibarstyti džiovintais pomidorais, alyvuogėmis, feta bei baziliku.


5. Tešlą susukti į volelį.


6. Jį padalinti į aštuonias lygias dalis.


7. Tešlos ritinėlius perkelti į kepimo indą.


8. Apdengti plėvele ir padėti į šiltą vietą 30 min. kildinimui.
9. Viršų aptepti pienu bei apibarstyti sezamo sėklomis. 10 min. kepti 200 C orkaitėje. Tada sumažinti orkaitės temperatūrą iki 180C ir kepti dar 20 min., kol gražiai parus. Atvėsinti ant grotelių.

Nuoroda, kur radau receptą yra čia


2013 m. sausio 6 d., sekmadienis

Fermentinio sūrio sausainukai


Skanūs, sūrstelėję sausainukai tiems, kas mėgsta sūrį.

Reikės:

110 g minkšto sviesto
220 g tarkuoto fermentinio sūrio (pvz., "Svalia" ar pan.)
480 ml miltų
0,5 a.š. druskos
maždaug 100 ml šalto vandens

1. Į minkštą sviestą įmaišyti tarkuotą sūrį. tada suberti miltus bei druską. Po truputį pilti šaltą vandenį ir suminkyti tešlą. Tešlą padėti į šaldytuvą bent valandai.

2. Orkaitę įkaitinti iki 180 C. Tešlą labai plonai iškočioti, kad būtų 2-3 mm storio. Specialia dantyta sausainių  pjaustykle ar tiesiog peiliu supjaustyti mažais (maždaug 3 cm) kvadratėliais. Sausainius perkelti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti 13 - 14 min.



Varškės pyragas

Tai tiesiog tobulas receptas savo paprastumu bei patikimumu. Pyragas negali nepavykti net neturintiems didelių įgūdžių. Tai puikus pasirinkimas, jei nėra noro gaišti daug laiko. Ypač tinka šaltais žiemos vakarais.


Produktai pyrago pagrindui:

  • 120 g minkšto sviesto
  • 120 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 270 g miltų
  • 0,5 a.š. kepimo miltelių
Varškės masei:
  • 500 g liesos varškės (birios!)
  • 120 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 100 g minkšto sviesto
  • 2 v.š. kukurūzų krakmolo
  • saujelė cukruotų džiovintų svarainių (nebūtinai)

1. Minkštą sviestą sumaišyti su cukrumi, kol masė taps puri ir vientisa. Įmaišyti kiaušinį. Galiausiai įmaišome miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Suminkyti tešlą ir padėti valandai į šaldytuvą.

2. Įdarui taip pat sviestą išsukame su cukrumi, po to įmaišome kiaušinį, sudedame varškę. Kad masė būtų vientisa ir nesijaustų varškės grūdelių, viską susmulkiname smulkintuvu (blenderiu). Tada -  jei turime ir norime -  įdedame mažais gabaliukais supjaustytų svarainių cukatų. Jie čia labai tinka, suteikdami citrininio rūgštumo.

3. Paruošti 26 cm skersmens kepimo formą. Į ją stambia tarka įtarkuoti daugiau negu pusę tešlos. Ant jos sukratyti varškės masę ir ją gražiai išlyginti. Ant viršaus užtarkuoti likusią tešlą. Šakute ją vienodai paskleisti. Pyragą kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 min.