2011 m. rugpjūčio 31 d., trečiadienis

Kalmarų žiedai su česnakiniu padažu

Kalmarų žiedams:
  • 2 išdarinėtų kalmarų
  • 1 šaukšto miltų
  • 1 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 1 a.š. maltos saldžiosios paprikos
  • 0,5 a.š. česnako miltelių
  • 0,5 a.š. maltų juodųjų pipirų
  • 0,5 a.š. druskos
  • citrinos sulčių
Česnakiniam padažui:
  • 2 šaukštų majonezo
  • 2 šaukštų liesesnės grietinės
  • 2-3 česnako skiltelių
  • šlakelio citrinų sulčių
  • marinuotų kaparėlių
  • druskos ir cukraus pagal skonį
Kalmarus supjaustyti 0,5 cm storio žiedeliais ir bent pusę valandos palaikyti apšlakstytus citrinos sultimis. Atskirame dubenyje sumaišyti visus likusius ingredientus ir juose gerai apvolioti kalmarus.Gilioje keptuvėje ar kitame kepimui skirtame inde įkaitinti aliejų. Jame kepti kalmarus ne daugiau kaip dvi minutes, nes tada jie pradės kietėti. Man nepatinka, kai kalmarai kepami tešloje su kiaušiniu, nes tada jie gausiai aplimpa tešla, kuri užgožia kalmarų skonį. Na, gal dėl to, kad mes čia nelabai mėgstam blynus...

Padažui sumaišyti majonezą su grietine. Į šią masę sudėti susmulkintq česnaką bei kaparėlius. Įpilti šlakelį citrinos sulčių, pagardinti cukrumi bei druska.

2011 m. rugpjūčio 29 d., pirmadienis

Kriaušių pyragas "Poire belle Helene" tema


1864 m. prancūzų kompozitorius Žakas Ofenbachas (Jacues Offenbach) sukūrė savo garsiąją operetę "Gražioji Elena" (La belle Helene). Netrukus operetės garbei prancūzų virtuvės garsenybė  Alain Benech pagamino desertą su cukraus sirupe mirkytomis kriaušėmis šokolade, kurį taip pat pavadino "Gražiąja Elena" (Poire belle Helene). Netrukus atsirado visokiausių variacijų šia tema: pyragų, tortų, ledų, lietinių...

Šį kartą kriaušių pyragą "Gražioji Elena" gaminau pagal receptą iš knygos "1000 skanių patiekalų" (leidykla "Aktėja"), sudarytą Silvijos Žirar (Sylvia Girard). Knyga gal ir nebloga, bet vertimas iš anglų kalbos siaubingas. Yra visokiausių netikslumų.


Produktai pyragui:
  • 200g miltų
  • 150 g sviesto
  • žiupsnelis druskos
  • 2 šaukštai ledinio vandens
  • 2 šaukštai cukraus pagrindui + kriaušėms apibarstyti
  • 6standžios kriaušės
  • 130 g juodo gero šokolado ( aš naudojau pienišką, bet juodas tikrai tiktų geriau)
  • 100 g grietinėlės
  • 1 šaukštas cukraus pudros
  •  šaukštas romo ar brendžio
  • migdolų drožlių
Procesas:
  1. Į dubenį suberti miltus, cukrų ir druską ir sumaišyti su 100 g smulkiai supjaustyto sviesto. Minkant tešlą įpilti du šaukštus labai šalto vandens. Tešla turi būti gana minkšta. Ją padėti bent valandai į šaldytuvą.
  2. Kriaušes nulupti, perpjauti pusiau, išimti sėklas ir apipilti cukrumi. Valandą pastovėjusios jos pasaldės. Čia būtų galima jas dar pamirkyti kokiame vyne ar pridėti daugiau prieskonių.
  3. Įkaitinti orkaitę iki 225 C. Atšaldytą tešlą plonai iškočioti ir įkloti į kepimo indą. Tešlą subadyti šakute, uždengti kepimo popieriumi ir ant jo priberti kokių nors žirnių are pupų, kad iškepęs pagrindas išlaikytų gražią formą. Kepti 15 min.
  4. Ištraukus iš orkaitės, nuimti pupas bei kepimo popierių, sudėti ant pagrindo kriaušes ir toliau kepti 10 minučių 200 C orkaitėje.
  5. Ištrauktą iš orkaitės pyragą atvėsinti, išimti iš kepimo formos.
  6. Pyrago įdarui ištirpinti šokoladą, įpilti šaukštą brendžio bei sudėti 50 g sviesto. Atvėsinti.
  7. Į plakamą grietinėlę supilti šokolado mišinį, dar paplakti. Pagal skonį įberti cukraus pudros. Įdarą užpilti ant pyrago pagrindo, užbarstyti smulkintus migdolus.